P3 kurssin 1.erä oli västervikin louhoksella “rescue diver” osion treeneissä.
Harjoituksen tarkoitus oli näyttää, kuinka hankalaa on nostaa, liikuttaa ja elvyttää tajutonta uhria, kuljetuksen aikana elvyttäen.
Mallisuorituksia voi katsella vaikka youtubesta (rescue diver skils), mutta kaikissa niistä sama tehdään joko altaalla tai etelän lämpimissä vesissä, jolloin ei ole paksua märkä- tai kuivapukua päällä, joka tuo oman haasteensa suoritukset tekemiseen.
Suoritukset tänään oli kohtuullisia ja loppputulemana ainakin testaajat tietää, miten hankalaa se on.
Harjoittelimme luonnollisesti vaikeinta asiaa, mitä turvasukeltaja voi kohdata. Todennäköisesti jos kurssilainen kohtaa apua tarvivan sukeltajan, tilanne on “väsynyt”-sukeltaja, eli sukeltajalta on kunto loppunut tms. Tälläinen skenaario myös käsiteltiin.
Lopuksi harjoiteltiin elvytystä, kerhon Anne nukella. Harjoitus tehtiin noudattaen Vaasan kaupungin alueella yleistä 10min ensivasteen paikalle saapumisaikaa. Eli kokelaat elvyttävät Annea yhtäjaksoisesti 10min, noin minuutin vaihdoilla.
Lämpöä kehittyy jo 2 vaihdon jälkeen mukavasti, mutta hienosti jaksoivat koko ajan.
Kerholla on myös harjoitus defibrillaatori, jota käytiin vähän läpi. Lähinnä tarkisteltiin mitä oikean defibrillaatori-laatikon sisällä on. Kaikki on ks. Laitteita nähnyt kaupoissa, mutta kukaan ei tiennyt mitä laatikon sisällä on. (Päitset, laite ja muut tarvikeet) asetettiin laite käyttövalmiiksi.
Uskoisin, että kynnys reagoida defibrillaatorin käyttöön mataloitui kun ylipätään tietää, mitä kannen alla on.
Laitteen varsinaista käyttöä harjoitellaan sitten toisella kerralla enemmän.
Teksti ja Kuvat: Teemu