Tänä vuonna Delfin ry:n perinteinen Norppaleiri Rönnskärissä oli 10-12.2018. Myrskyisä sää ja tuulet tuottivat leirin järjestäjille hieman päänvaivaa viikonlopulle, mutta kun viisaat päät lyö yhteen, niin nopeasti saadaan uudet suunnitelmat tehtyä. Siispä kerhon tukialus, Stea, siirrettiin perjantaina päivällä Bergöhön odottamaan leiriporukkaa. Siirrossa mukana oli myös Tommy Ahlskogin vene, joka toimi leirin toisena kuljetusaluksena. Norppaohjaajat ja suurin osa Norpista lähtivät iltapäivästä Palosaaren Merimuseon edestä bussilla kohti Bergötä – kiitokset siitä Engsbo Charter:lle joka sai meille nopealla aiktatululla hankituksi bussin. Kiva bussimatka tuntui lyhyeltä ja osalle lapsista matka oli hieman jännittäväkin, koska he kulkivat ensimmäistä kertaa lossin kyydissä. Nopea lastaus, päänluku ja eväiden jako oli paikallaan Bergön kalasatamassa, sillä tuulet vaan yltyivät. Bergöstä keikuttiin suhteellisen kovassa tuulessa Rönnskäriin, mutta lapsilla oli “yhtä hauskaa, kuin Powerparkissa”. Perille päästyämme laittelimme saunaa päälle ja pystytimme leiriä. Saunan sekä uinnin jälkeen tortilla maistui iltapalaksi ja uni tuli silmiin.
Aamu lähti käyntiin aamupuurolla, sekä leivällä ja aikuiset saatiin hereille kahvilla. Jonkin verran yöllinen tuuli oli kolisuttanut peltejä saaren mökeissä, mutta suurin osa oli saanut hyvin nukuttua. Aamupalan jälkeen aloitimme rastikoulutuksen leirin teeman mukaisesti. Samalla kun Paulan ja Petran rastilla kierrettiin lasten kanssa saarta, he saivat tietoa saaren historiasta, rakennuksista ja luonnosta. Samu ja Ralf tekivät lasten kanssa ritsoja ja Satu opetti, kuinka selviytymisranneke tehdään. Jenni kertoi saaressa kasvavista yrteistä ja kasveista, sekä kuinka niitä voi hyödyntää esimerkiksi ruokana ja rohtoina. Reippaat vahemmat olivat rastikoulutuksen aikana perunateatterissa ja Veskun avustuksella laittoivat meidän lounaan alulle. Hirvenjauhelihakeitto maistuikin hyvälle aamupäivän ohjelman jälkeen.
Tuuli ei sitten ollut meille suotuisa lauantainakaan ja turvallisuus syistä päädyimme lounaan jälkeen snorklaamaan Fäliskärin lahdessa. Tämän jälkeen lapset ui ja saunoi, saunoi ja ui. Parin tunnin jälkeen jouduttiin tekemään tähän tauko ja oli lättyjen aika. Paistotalkoissa oli myös vanhempia mukana, kun 3 pannulla tuli jatkuvalla syötöllä lättyä valmiiksi noin reilut 150kpl. Tämän jälkeen jaksoi sitten pikkuhiljaa kävellä Valtion laituriin ja kuunnella mitä Merivartioston miehistöllä oli meille kerrottavaa. Tänä vuonna mietimme yhdessä heidän kanssaan, kuinka heidän toiminta ottaa saariston luonnon huomioon ja minkälaisia tehtäviä heille tulee liittyen luontoon. Tietysti pääsimme kiertämään alusta ja uutuutena meille näytettiin kuinka köyden heitin toimi. Tämä olikin lasten suosikki – sitä pääsi useampi lapsi oikein testaamaan. Merivartiostolle tarjottiin lättyä ja kahvia, sekä lapsille Jonnan tekemiä poppareita samalla, kun meidän iltaohjelma jatkui. Vuorossa oli tietenkin perinteinen aikuisten esittämä tarinanäytelmä ja leirin parhaiden palkitseminen. Esityksessä saatiin seurata “Pienen Merenneidon seikkailua”, jota seurasi leirin palkitsemiset. Tänä vuonna palkittiin leirin Näppärät, Himosnorklaajat, Saunojat ja Yrttitieteilijät – kaikki lapset saivat Urtekramin lahjoittamat suihkutettavat hoitoaineet. Hetken lapset kerkesivät vielä pelata korttia, ennustaa ja juoksennella kallioilla, kunnes heidän oli aika mennä iltapuille. Ohjaajat ja vanhemmat kävivät leirin hiljentyessä vielä saunassa, ennenkuin kävivät nukkumaan.
Sunnuntain aamupalalla maistui taas puuro, leipä ja kahvi, jonka jälkeen seurasi vapaata puuhastelua ja paikkojen siistimistä. Lapset?! No ne tietenkin ui ja saunoi, saunoi ja ui. Osa tietysti viimeisteli puuhommia aikuisten kanssa – leirin aikana loput seuran mökin edessä olevat pölkyt oli halottu ja pinottu. Reippaita vanhempia ja lapsia oli taas tänä vuonna mukana! Yksi innokas poika oli ottanut oman kirveen mukaan tänä vuonna. Lounaaksi syötiin kanakastiketta ja riisiä. Kotia kohti lähdimme hieman puolen päivän jälkeen, kun leiri oli purettu. Kotimatka sujui leppoisin tunnelmin, tuultakaan ei tässä vaiheessa enään ollut. Aikuiset ja lapset pelasivat korttia, söivät välillä välipalaa ja juttelivat. Parasta lasten mielestä leirin aikana oli: “Vapaa-aika”, “Ritsan tekeminen”, “Ruoka oli hyvää”, “Se ennustaminen oli kivaa” ja “Merivartioston tyypit oli hyviä”. Aikuiset koki, että leiri oli: “Nollaus arjesta”, “Mahtavalla paikalla järjestetty” ja “Hieno kokemus lapsen kanssa”.
Ohjaajat kiittää kaikkia lapsia ja aikuisia, jotka osallistuivat tänä vuonna – tuulesta ja tuiskusta huolimatta meillä oli mahtava leiri!
ISO KIITOS LEIRIN SPONSOREILLE: Aktia-säätiö, Dermoshop Oy, Oy Vaasan Vihannes – Vasa Grönsaker Ab, Huutoniemen K-Supermarket, Andreas Knips Hembageri, Urtekram International/Midsona, Berg Trading Oy, Patriks Bilservice, K-Market Sundom, Runsorin Fazer Amica, Suomalainen kirjakauppa ja muut meitä tukeneet tahot.
Teksti: Paula Mylläri
Kuvat: Jenni Paavola, Jonna Ikäheimonen, Juuso Halin
Kaikki kuvat ja lisääkin on nähtävissä kuva-albumissa. Leirin vetäjiltä saa kysymällä käyttäjä-tiedot.