1 Louhos, 3 kerhoa, 4 kurssia = paljon sukeltajia

Sundomissa sijaitsevassa Björsinkallio-louhoksella oli lauantaina 22.syyskuuta melkoisesti säpinää kun paikalla oli kolmen eri seuran eli Delfiinien, BGD-82:n ja Suupohjan Sukeltajien yhtäaikaiset harjoitukset neljän eri sukelluskurssin eli P1, P3, M1 sekä Trimix-kurssin muodossa.

Delfiinien osalta kevään 2018 P1-kurssi saatiin vihdoin päätökseen, kun viimeinenkin oppilas sai suoritettua avovesikoe-osuuden jäljelle jääneiden kahden sukelluksen osuudella.

Tajuttoman uhrin tuonti rantaan, takana pääkouluttaja Teemu tarkkailee tilannetta.
Tajuttoman uhrin tuonti rantaan, takana pääkouluttaja Teemu tarkkailee tilannetta.
Samoin P3 kurssi jatkui kolmen P3-kurssioppilaan toimesta rescue diver -kurssin pelastus- ja elvytysharjoituksella. Harjoituksessa nostettiin uhri neljästä metristä ja aloitetiin varusteiden riisuminen ja elvyttäminen jo vedessä. Samalla kun uhria kuljetetiin rantaa kohti. Varusteiden riisumiseen kuului mm. panovyön tiputus.
15 minuuttia on pitkä aika, vaikkakin vain harjoituksen muodossa!
15 minuuttia on pitkä aika, vaikkakin vain harjoituksen muodossa!
Harjoitteena oli myös kerhon Anne-nukella elvyttämistä. Vaasassa ensivasteaika on 15minuuttia, joten kolmestaan jakaen oppilaat antoivat painelu-elvytystä ajan tasaisesti jakaen. Tehtävän jälkeen komenttina oli: “Harjoitus on yllättävän vaikea ja raskas, mutta kaikilla omasta mielestä meni hyvin.
P3-kurssi jatkuu taas 6.10 jossain paikallisessa louhoksessa.

Kaikkien yllämainittujen kolmen sukelluskerjon yhteisessä M1-koulutuksessa oltiin edetty käytännön harjoituksien viimeiseen osioon, missä avovesiolosuhteissa harjoitellaan koulutustilannetta. M1-kurssilaiset toimivat vuorotellen toistensa oppilaina ja pääkouluttaja Tommi Hartman antoi aina kustakin harjoitteesta oman palautteensa ja näin saimme hiottua asioita niin, että voimme antaa ensi vuonna tuleville P1-kurssilaisille selkeän, hauskan ja turvallisen oppimiskokemuksen sukelluksesta.

Trimix-kurssin valmisteluita harjoitusta varten.
Trimix-kurssin valmisteluita harjoitusta varten.
Ehkä päivän haastavin sukellukseen liittyvä kurssi louhoksella oli BGD-82 järjestämä IANTD, Advanced Recreational Trimix-koulutus, mihinkää myös Delfiinien jäseniä osallistui. Trimix-kurssin kouluttajana toimi Teppo Lallukka cavediving.fi .
Aamupäivän oppilaat olivat opiskelemassa teoriaa sekä käytännössä kuinka kaasujen sekoitus tapahtuu BGD-82 tukikohdassa. Vaikkakin Trimix-kaasuseoksilla yleensä ottaen tehdään vain syviä sukelluksia, oli harjoituksien aiheena käytännön tekniikka harjoituksia, missä enemmänkin on tarve päästä veteen itse kokeilemaan pullojen vaihtoja ja hiomaan teoriassa opeteltuja tekniikan taitoja. Kurssi jatkuu seuraavana päivänä Kaatialassa jo opittujen taitojen hiomisella.
Alla video viikonlopun Trimix-koulutuksesta.

Lisää kuvia löytyy sekalaisista 2018 albumista.

Teksti: Petra ja Harri
Kuvat: Seniorsukeltaja Vesku