Sukellusturvallisuus-viikonloppu Kaatialassa

Viikonloppuna 4-6.5 järjestettiin Sukellusturvallisuusviikonloppu, jossa suoritettiin DAN-ensiapukursseja ja tehtiin käytännön harjoitteita Kaatialan louhoksella maasto-olosuhteissa. Viikonloppua isännöivät Janne ja Sanna Joensuu (Divers B&B Rannankylä Oy, Lehtimäki) sekä kurssien vastuukouluttajana toimi Anne Räisänen-Sokolowski (LT, Sukelluslääketieteen erityispätevyys). Sukellusturvallisuusviikonloppu toteutettiin yhteistyössä Sukeltajaliiton kanssa ja osanottajia oli tullut ympäri suomea.

Ryhmä innokkaita oppilaita
Ryhmä innokkaita oppilaita

Perjantaina majoittumisen jälkeen aloitettiin DAN BLS-D hätäensiapukurssilla (DAN Basic Life Support and Automated External Defibrillation Provider), jolloin käytiin läpi sukeltajan peruselintoimintojen ylläpitoa ja sydäniskurin käyttöä. Iltaan kuului teoriaa ja käytännön harjoittelua, jota jatkettiin klo 21.30 asti. Iltapalan jälkeen saikin hyvin unenpäästä kiinni.
Kari auttaa Sampoa, joka on tukehtumaisillaan - Heimlichin ote
Kari auttaa Sampoa, joka on tukehtumaisillaan – Heimlichin ote

Sampo ja Kyösti harjoittelevat painelu-puhallus-elvytystä
Sampo ja Kyösti harjoittelevat painelu-puhallus-elvytystä

Aikaisin lauantaiaamulla jatkettiin aamupalan jälkeen vielä DAN BLS-D kurssilla, jonka jälkeen suoritettiin ensimmäisen kurssin kirjallinen tentti. Lounaalta siirryimme Kaatialan louhokselle tekemään vesipelastusharjoituksia. Harjoitukset olivat ensin kaivoksen matalassa päässä ja sen jälkeen siirryimme syvään päähän. Simuloitua pelastusta suoritettiin heittoliinan sekä pintapelastajan avulla ja sukeltaja nostettiin vedestä erilaisten nostotekniikkojen avulla. Kaatialan louhoksen jyrkkiä portaita pitkin nousi yllättävän kevyesti isokin sukeltaja kolmen avustajan toimesta, kun oikea tekniikka löytyi. Harjoitusten jälkeen sukelsimme louhoksen syvässä päässä. Näkyvyys sukelluksen aikana oli hyvä pohjassa, mutta n.5-10 metrissä oli vielä sulavesien aiheuttamaa sakeutta. Divers B&B:hin palattua odottikin päivällinen, jonka jälkeen siirryttiin DAN O₂ Hapenannon peruskurssiin (DAN Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries Provider). Teorian jälkeen käytiin läpi happiensiapulaitteet ja harjoiteltiin niiden turvallista käyttöä. Lopuksi hapenannon oppia tarkastettiin vielä kirjallisella tentillä. Kello lähenteli puolta yötä ennen kun kaikki olivat syöneet iltapalaa ja saunoneet. Taas sai hyvin nukuttua, kun päivä oli täynnä ohjelmaa ja mielenkiintoisia keskusteluja.
Matalassa päässä sukeltaja nostetaan kevyesti kahden kaverin avustuksella. Yläpäässä oleva tarttuu pelastettavan ranteista kiinni kunnon otteella.
Matalassa päässä sukeltaja nostetaan kevyesti kahden kaverin avustuksella. Yläpäässä oleva tarttuu pelastettavan ranteista kiinni kunnon otteella.

Jouko antaa Jarille happea ensiavuksi ja kehottaa juomaan runsaasti vettä pienissä erissä
Jouko antaa Jarille happea ensiavuksi ja kehottaa juomaan runsaasti vettä pienissä erissä

Sunnuntaina klo 08 ohjelma jatkui taas ja oli Neuro osuuden aika (DAN On-Site Neurological Assessment for Divers Provider), jolloin opittiin tekemään sukeltajan neurologinen arviointi sukelluspaikalla. Arvioinnilla pyritään seuraamaan sukeltajan vointia kuljetuksen aikana tapaturma paikalta hoitoon sekä auttamaan lääkäriä arvioimaan hoidon kiireellisyyttä mahdollisen konsultoinnin yhteydessä. Harjoitukset tässä osiossa tehtiin paritehtävinä, jolloin suoritimme neurologisen arvioinnin toisillemme. Sitten olikin viimeisen osuuden tenttimisen aika. Välipalan jälkeen siirryimme Kaatialan louhokselle maastoharjoitusta varten. Tällä kertaa lähialueiden ensivasteet osallistuivat myös toimintaan ja Ilkan toimittaja seurasi pelastusoperaatiota.

Maastoharjoituksessa simuloitiin kahden sukeltajan onnettomuutta. Molemmat sukeltajat pelastettiin Kaatialan louhoksesta heittoköyden ja pintapelastajan avulla sekä kuljetettiin syvässä päässä rappusia pitkin ylös. Toinen sukeltajista oli hieman paremman kuntoinen, mutta toinen sukeltajista oli tajuton. Molemmat sukeltajat saivat happea, apua oli soitettu, mutta sitten tajuton sukeltaja muuttui elottomaksi ja pulssia ei tuntunut. Puhallus-painelu-elvytys aloitettiin ja valmistauduttiin antamaan sydäniskuja, kun sydäniskuri vaan saatiin kytkettyä. Elvyttäjää vaihdettiin parin minuutin välein, jotta elvytys olisi tehokasta ja uhrin mahdollisuudet selviytyä paranisi. Sydäniskuja annettiin kolme ja elvytystä jouduttiin jatkamaan 15 minuuttia ennen kuin ensivaste oli paikalla. Vartti on pitkä aika elvyttää ja siinä tulee elvyttäjällä kuuma ennen kun kuivapukua kerkeää availemaan. Sukellusvanhin koordinoi hienosti pelastusoperaatiota ja koko ryhmä toimi rauhallisesti sekä määrätietoisesti. Hyvää tiimityötä ryhmältä, jonka jäsenet tutustuivat toisiinsa perjantai-iltana.

Kaatialan syvässä päässä saa parhaiten tuotua sukeltajan ylös kolmen kaverin avustuksella – yläpäässä olevat nostaa selän takana ristissä olevalla köydellä/liinalla.
Kaatialan syvässä päässä saa parhaiten tuotua sukeltajan ylös kolmen kaverin avustuksella – yläpäässä olevat nostaa selän takana ristissä olevalla köydellä/liinalla.

Ensivaste saapunut paikalle ja tarkkailee hetken elvytyksen laatua ennen kun ottavat ohjakset
Ensivaste saapunut paikalle ja tarkkailee hetken elvytyksen laatua ennen kun ottavat ohjakset

Maastoharjoituksen jälkeen tehtiin vielä yksi sukellus ennen kun oli aika siirtyä takaisin Divers B&B:hin päivälliselle. Ennen päivällistä kuitenkin katsottiin simulaatioharjoituksen videomateriaalia ja kävimme läpi tilannetta. Totesimme viikonlopun olleen kaikin puolin onnistuneen – kaikki olivat kiinnostuneita sekä tekivät harjoituksissa parhaansa, majoituspaikan puitteet olivat kunnossa ja ruoka oli erinomaista. Voin vain omasta puolestani kiittää Jannea, Sannaa, Annea ja kaikki mukana olleita hienosta viikonlopusta!

Muistutuksena meille kaikille:
Sukeltaminen on turvallinen harrastus, kun jokainen sukeltaja toimii omien taitojensa mukaan ja noudattaa turvaohjeiden yleisiä suosituksia. Siitä huolimatta, että sukeltamisen riskitekijät olisi minimoitu, on tärkeää varautua sukelluksen aikana mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin. Jokaisen sukeltajan olisi hyvä aina aika ajoin kerrata Sukeltajaliiton turvaohjeita sekä miettiä: ”Kuinka minä toimin, jos sukellustapaturma sattuu?”
Ole kuulolla…seura järjestää kevään aikana sukellusturvallisuusillan Stealla. Lisää informaatiota myöhemmin seuran Facebook-sivulla ja Foorumissa.
Linkki: Sukeltaja.fi Turvallinen sukeltaja
Linkki: Divers Alert Network European (DAN)
Linkki: Anne Räisänen-Sokolowski – Naamakirjapäivitys viikonlopusta

Teksti: Paula Mylläri
Kuvat: Paula Mylläri, Sanna & Janne Joensuu